5 2 vasten dieet

Naar aanleiding van onze vorige artikelen over het 5 2 vasten dieet, ontvingen wij veel e-mails met vragen. Daarom hebben wij besloten om de meest gestelde vragen over het 5 2 vasten dieet in dit artikel te bespreken.

V – “Is het 5 2 vasten dieet niet gewoon een jo-jo dieet?”

A – NEE – In tegenstelling tot andere diëten, gaat het om een verandering van je levensstijl. Je volgt twee keer per week een caloriearm dieet, terwijl je op de overige 5 dagen een normal en gezond dieet volgt. Hierdoor heb je niet het idee dat je aan het verhongeren bent, wat voor veel mensen juist de reden is om te stoppen met een dieet waardoor alle kilos weer terugkomen.

V – “Waarom alleen maar twee dagen?”

 A – Twee dagen per week vasten is precies genoeg om je totaal aantal calorieën die je inneemt te verminderen en om je andere eetgewoontes aan te leren. Uit onderzoek is gebleken dat deze methode positieve effecten heeft op het metabolisme. Ook zou je het risico op ziekten kunnen voorkomen hiermee. Onthoud ook dat je feitelijk maar twee keer per week echt hoeft te diëten, waardoor het veel makkelijker is om vol te houden!

V – “Moet ik twee dagen achter elkaar vasten?”

 A – Je hoeft niet twee dagen achter elkaar te vasten om te profiteren van de positieve effecten van het 5:2 vastendieet. Echter, je zult wel merken dat het makkelijker is om twee dagen achter elkaar te vasten omdat je gewend raakt aan het minder eten.

V – “Ik ben bang dat ik me ga volproppen op de 5 overige dagen”

A – Volgens onderzoeken waren mensen juist heel verrast dat zij niet meer gingen eten op de 5 overige dagen. Een van de redenen is dat mensen vonden dat hun eetlust was verminderd en dat zij juist door het vasten gezonder gingen eten op de andere dagen. Dat komt vanwege het feit dat je je meer bewust wordt van voeding op de dagen dat je vast. Ook kan het zijn dat je maag iets kleiner wordt, waardoor je gewoon sneller vol zit.

V – “Waar kan ik recepten vinden voor het 5 2 vasten dieet?”

A – Er zijn inmiddels wat handige kookboeken verschenen die specifiek gaan over het 5:2 vastendieet en ze zijn ook in Nederlandstalig. Bijvoorbeeld het Het 5:2 vastendieet kookboek

V – “Moet ik voedingssupplementen gebruiken als ik vast?”

A – Het is wel aan te raden om op de dagen dat je vast een goed voedingssupplement te gebruiken. Met een multivitamine zorg je ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan Davitamon.

Lees ook: Intermittent vasten 5/2